Advocaat van oma – Dat maak je lekker zelf

0
866

Advocaat van oma kregen we als kind natuurlijk maar in een heel klein glaasje. Oma maakte het vaak met de paasdagen of soms als toetje. Het is niet moeilijk om te maken en het is eigenlijk zo klaar.

Benodigdheden en ingrediƫnten

  • Tijd! 15 tot 20 minuten en 2 tot 3 uur af laten koelen
  • Een pan
  • Een pan of schaal (metaal) die op de andere pan past of er half invalt
  • Een garde of mixer (op de laagste stand)
  • 10 tot 12 eieren
  • 1 Vanillestokje of een zakje vanillesuiker
  • 250 gram kristalsuiker
  • 300 ml Brandewijn of Wodka

Bereiding van de Advocaat

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mesje het merg eruit en doe dit bij voorkeur in een metalen schaal. Breek de eieren boven de schaal en voeg deze met de kristalsuiker toe. Klop dit tot een mooie gladde massa.Voeg nu al kloppend de Brandewijn of de Wokda ook toe aan dit mengsel.

Om de Advocaat van oma goed te laten lukken bereiden we dit boven een pan met kokend water. Dit noemen we met een duur woord “au bain-marie“.

Advocaat au bain-marie
au bain-marie

Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng dit aan de kook. Plaats de schaal met het mengsel op de pan. Zorg wel dat de schaal het water niet raakt. Roer het mengsel tot het een mooie dikte krijgt. Dit gaat een beetje op gevoel. Doe je het te kort, blijft de Advocaat te dun. Als je het te lang doet gaat de Advocaat schiften en gaat het een beetje op roerei lijken.

Neem de schaal van de pan en zet deze in een laag ijskoud water. Dit zou je in een grote bak of in de gootsteen kunnen doen. Blijf het mengsel goed roeren tot het is afgekoeld. Doe het mengsel door een zeef om eventueel klontjes eruit te halen. Bewaar de Advokaat afgesloten ongeveer 2 tot 3 uur in de koelkast en serveer het dezelfde dag in kleine glaasjes met een toefje slagroom.

Advocaat met slagroom

Tips

  • Gebruik Wodka in plaats van Brandewijn om een wat mildere smaak te krijgen
  • Wil je de Advocaat wat langer bewaren, doe het dan in een gesteriliseerde wek- of jampot om het maximaal een week in de koelkast te bewaren.
  • Ook heerlijk als toetje over roomijs of pannenkoeken
  • Een scheutje Advocaat in een schaaltje Turkse yoghurt met verse aardbeien is een lekker begin van de dag.

Lees ook het recept van oma’s heerlijke draadjesvlees of de lekkere hachee van oma.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here