Hachee van oma – Een heerlijk wintergerecht

0
4823

Hachee van oma heb ik op verschillende manieren leren eten. Soms over de aardappelen (of puree) met hutspot. Een andere keer met alleen rijst. Ook maakte oma het regelmatig met rode kool en appelmoes. Het was in ieder geval altijd weer genieten. Gezellig met z’n allen aan tafel op een koude winterdag. We sloten de dag dan ook altijd af met een gezellig potje Ganzenbord of Monopoly.

Oorspronkelijk is hachee gewoon een brei van overgebleven vlees van 2 of meer dagen. Omdat dit zonde was om weg te gooien en er al niet zo veel geld was werd dit opnieuw bereid. Dit werd vaak gedaan met veel uien en een scheutje azijn om het vlees weer wat malser te maken. Tegenwoordig wordt dit niet meer vaak gedaan. Hachee van oma is dan ook gewoon met vers vlees.

Benodigdheden en ingrediƫnten

  • Tijd! 3 tot 4 uur
  • Een flinke braad of jus pan
  • 1 kg (1000 gram) runderstoofvlees (runderriblap of stooflappen)
  • 1 kg (1000 gram) uien in ringen gesneden
  • 3 tot 4 laurierblaadjes
  • 4 tot 5 kruidnagels
  • 2 tot 3 eetlepels azijn of een scheutje droge witte wijn
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 pakje roomboter
  • zout
  • zwarte peper (vers gemalen is het lekkerst)
  • 2 tot 3 eetlepels tarwebloem
  • 2 runderbouillon tabletten

Bereiding van de hachee

Snijd het hachee vlees in grove stukken en laat dit op kamertemperatuur komen. Waarom dit zo belangrijk is kun je uitgebreid lezen in oma’s recept voor draadjesvlees. Om de hachee van oma goed te laten lukken is het van belang dat het vlees niet te koud is.

Hachee vlees

Bestrooi het vlees met wat peper en zout. Smelt ongeveer een derde van de roomboter in de braadpan. Laat de boter heet worden en doe het vlees in de pan en strooi 2 tot 3 eetlepels bloem over het vlees. schep dit goed om zodat de bloem niet gaat klonteren. Schroei het vlees rondom dicht tot het een mooie lichtbruine kleur heeft.

Haal het vlees uit de pan en voeg nog een klontje roomboter toe. Fruit hierin de uienringen aan tot ze een glazige en een mooie gouden kleur hebben (niet te bruin). Voeg nu een flinke kop warm water toe. Doe 2 of 3 eetlepels azijn erbij of een lekker scheutje droge witte wijn. Voeg ook de eetlepel bruine suiker toe en verkruimel de rundbouillon tabletten boven de pan. Roer dit alles even goed door en prik de kruidnagels in de laurierblaadjes. Voeg deze ook toe. Laat dit alles weer even op temperatuur komen en doe het vlees weer terug in de pan. Voeg eventueel nog wat heet water toe zodat het vlees net ondergedompeld is.

Hachee

Laat dit minimaal 3 uur stoven op een vlamverdeler of petroleumstelletje met de deksel schuin op de pan. Let op dat het niet gaat koken want dan kan het vlees taai worden. Mocht de jus niet de gewenste dikte hebben kun je altijd nog 1 of 2 mespuntjes maizena toevoegen. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe naar wens. Klaar is de hachee van oma. Eet smakelijk!

Tips

  • Prik de kruidnagel in de laurierblaadjes zodat je niet ineens op een kruidnagel zit te kauwen
  • Je kunt in plaats van azijn of witte wijn ook een flesje bruin bier gebruiken
  • Voeg 2 theelepels sambal toe voor een wat pittigere smaak
  • Gebruik altijd heet water bij het toevoegen in de pan anders kan het vlees taai worden door het temperatuurverschil
  • Hachee is de tweede dag nog lekkerder dus maak het bij voorkeur een dag van te voren
  • Vervang de azijn of witte wijn door 2 eetlepels appelstroop en 3 geschilde en in partjes gesneden elstar appeltjes. stoof deze de laatste 10 minuten mee. Heerlijk in combinatie met rode kool

Bekijk ook het recept van oma’s erwtensoep, oma’s draadjesvlees of de heerlijke stoofaal van oma.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here