Stoofaal van oma – Best simpel eigenlijk

0
2113

Stoofaal van oma was heerlijk maar best machtig. Het is een stevige maaltijd en een feest voor elke visliefhebber. Zelf dacht ik altijd dat dit een moeilijk recept moest zijn maar niets is minder waar. Iedereen kan dit maken en je hebt er niet eens zoveel ingrediƫnten voor nodig. Nog mooier is dat je het binnen een 30 of 60 minuten al op tafel kunt hebben.

Benodigdheden en ingrediƫnten

  • Tijd! (30 tot 60 (minuten)
  • 1 kg Stoofaal (schoongemaakt)
  • Zout
  • Zwarte Peper (vers gemalen is het lekkerst)
  • Nootmuskaat
  • Klein kopje melk (halfvol of volle melk)
  • Pakje roomboter
  • 2 of 3 Citroenen
  • 3 tot 5 beschuitjes of paneermeel
  • 1 kg kruimige aardappelen

(Voor) Bereiding

Stoofaal

Snijd de (schoongemaakte) stoofaal in stukken van ongeveer 5 tot 6 cm. Smeer de stukken aal in met zout en laat dit ongeveer 10 minuten intrekken. Zet de geschilde aardappelen op het vuur. Smelt intussen de roomboter in een flinke braadpan op laag vuur op een vlamverdeler of een petroleumstel. voeg het kleine kopje melk toe. Strooi hier flink wat zwarte peper overheen en strooi ook meteen een beetje nootmuskaat erover heen. Knijp het sap van 1 citroen uit boven de pan. Roer dit alles even door elkaar en laat het even op temperatuur komen.

Leg nu de stukken stoofaal in de pan en verkruimel 3 beschuitjes erover of bestrooi ze met de paneermeel. Schep dit alles nog een paar keer om. Is de saus (jus) niet gebonden genoeg, voeg dan nog 1 of 2 beschuitjes of paneermeel toe. Snijd van een citroen 3 normale schijfjes en leg deze bovenop de stoofaal en doe de deksel op de pan. Laat dit ongeveer 20 minuten stoven (op een petroleumstel kan dit langer duren). Controleer regelmatig of het niet te hard pruttelt en schep het geheel af en toe nog eens door. Prik na 15 minuten regelmatig met een vork in de stoofaal om te kijken of het al gaar is. Het lekkerste is als hij zo van het graadje afvalt. Breng het geheel eventueel nog verder op smaak door de derde citroen ook erboven uit te knijpen.

Zorg dat de aardappelen gelijk met de stoofaal van oma klaar is. Maak een bedje van de kruimige aardappelen op een bord en schep een lekker portie van stoofaal en jus over de aardappelen. Eet dit eventueel met een lichte salade. Eet smakelijk.

Tips

  • Voeg 2 uitgeperste teentjes en een versnippert uitje toe
  • Gebruik in plaats van het uitgeperste citroensap een glas droge witte wijn
  • Voeg 2 eetlepels gehakte verse peterselie toe
  • Gebruik in plaats van de beschuitjes of paneermeel 1 of 2 geprakte aardappelen om de jus (saus) te binden
  • Voeg 3 in stukken gesneden vleestomaten toe
  • Bestel je verse vis bij https://www.palingshop.nl/

Bekijk ook het recept van oma’s heerlijke draadjesvlees, oma’s erwtensoep of de lekkere hachee van oma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here